ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De index heeft vandaag een kleine sprong naar boven gemaakt en liet het gap waarmee dat gebeurde open. Vroeger was een dergelijke open ruimte tussen candles aanleiding om later nog eens terug te keren in dat overgeslagen koersgebied, tegenwoordig niet meer. Er staan inmiddels 6 gaps open in de rally die we vanaf eind oktober kennen, zonder dat we er ooit terug zijn gekeerd. Het kan natuurlijk altijd nog gebeuren dat we ze gaan sluiten, maar de kans daarop is doordat de oudste gaps al van twee maanden geleden dateren sterk afgenomen. Het gedrag van beleggers aangaande gaps is danig veranderd.

  • De AEX index zet de beweging naar het koersdoel dat ik aan de hand van Fibonacci lijnen in de maandgrafiek op 460 vaststelde voort.

  • De Bollinger Bands tonen ons nog steeds de ideale trend. De index is weer terug bij de bovenste lijn, index en lijn kunnen samen verder stijgen in deze steile beweging.

  • In de uurgrafiek ziet u dat de winst direct bij opening werd geboekt, de rest van de dag wist de beurs er niets meer van te maken en bewogen we zijwaarts. Voor de bepaling van steun en weerstand op de korte termijn gaan we naar de kwartiergrafiek.

  • Steun kan komen van lijn r onder de candles van vandaag, weerstand vormt de stippellijn op 448. Lijn r en stippellijn vormen samen een stijgende rechthoekige driehoek. Daar dat een patroon is dat over het algemeen tot een stijging leidt is de kans op een doorbraak van 448 behoorlijk groot.

  • Zouden we onder lijn r komen dan kan de stippellijn op 447 nog steun vormen en voorkomen dat het gap van vanmorgen alsnog gesloten wordt. Zouden we het toch gaan sluiten dan ligt er rond 446 potentiële steun.

Resumerend:

Amsterdam blijft onverminderd positief gestemd. De aandelenbeurs opende vanochtend met een sprong naar boven en hield die winst de rest van de dag vast. Vroeger was het zo dat er later altijd nog op een dergelijke sprong werd teruggekeerd, ieder gap werd zoals we dat noemen 'gesloten'. Dit is sinds enkele maanden veranderd, gaps blijven veelal open. Hoewel de kans dat we het alsnog sluiten natuurlijk bestaat kunnen we daar geen staat op maken. Zolang we boven lijn r in de kwartiergrafiek zijn is de kans op een stijging boven 448 het grootst, we zetten dan de weg naar 460 onverkort voort. Komen we onder lijn r en de stippellijn op 447 dan gaan we het gap toch nog sluiten waarna we rond 446 steun zouden kunnen vinden. Wordt er bij zo'n daling een hogere bodem gevormd dan houden we de stijgende trend intact.

En dan nog dit....

China zou dit jaar wel eens een hele belangrijke rol kunnen gaan spelen, het wil namelijk zijn financiële reserves gespreider gaan beleggen. Die financiële reserves, naar verluidt een bedrag van 794 miljard, zijn naar schatting voor 70% in dollars en dan met name in Amerikaanse staatsleningen belegd. Het spreekt voor zich dat een te snelle terugtrekking door China voor een snelle daling van de dollar zou zorgen. De belangrijkste dreiging is dat de financiering van het nog immer oplopende Amerikaanse tekort op de handels- en betalingsbalans waarmee Amerika zijn economische groei als het ware gekocht heeft veel duurder zou worden. Een terugtrekking van China zou leiden tot een hogere rente, hetgeen schadelijk zou zijn voor de Amerikaanse economie. De Verenigde Staten dringen al enige tijd aan op het loslaten van de vaste verhouding tussen de Chinese munt yuan en de dollar, het wrange is dat als China zich daadwerkelijk terugtrekt uit de VS en dat te snel doet de economie aldaar zwaar getroffen kan worden. Minister van Financiën John Snow drong vorige week daarom voor de verandering niet aan op loslating, maar probeerde China te overtuigen niet te hard van stapel te lopen. Dit geeft aan hoe delicaat en gevaarlijk het evenwicht tussen de twee grootmachten is. -Ad Nooten-

Naar boven