ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We boekten in de eerste week van het nieuwe beursjaar een winst van 2,13% en zijn dit jaar dus op een positieve manier gestart. Daar een oude beurswijsheid wil dat de bewegingen in de eerste week model staan voor de rest van het jaar -iets dat ik overigens betwijfel- zou ons een goed jaar te wachten kunnen staan. 

  • Gegeven is dat we door deze stijging verder opgerukt zijn in de richting van het 50% Fibonacci niveau van de daling 703-218 dat op 460 ligt (magenta stippellijn) en sinds het passeren van het 38,2% niveau mijn lange termijn koersdoel is. De beurs lijkt er geen gras over te willen laten groeien en zo direct mogelijk naar dit niveau te willen stijgen. Vanaf het slot van vandaag is daarvoor nog een stijging van iets meer dan drie procent nodig, dat moet bij een voortzetting van de stijging binnen enkele weken te doen zijn.

  • Wellicht zou de grijze stippellijn nog een rol kunnen gaan spelen. Ik heb deze lijn parallel aan lijn g getrokken, maar wil daar aan toevoegen dat het om een voorlopige lijn gaat die best nog iets lager of hoger zou kunnen komen te liggen. De twee punten waardoorheen de lijn getekend is liggen vrij ver in het verleden en dat maakt het moeilijk om de lijn precies te tekenen. Zoals de lijn op dit moment getekend is ligt hij volgende week rond 453.

  • Het is goed dat ik gisteren een voorbehoud maakte betreffende de divergentie tussen index en het MACD histogram en de evening star die beiden een daling aankondigden. Het heeft er alles van weg dat we met een beurs te maken hebben die niet meer kan dalen en waar tekens die op mogelijke topvorming wijzen steeds weer ten sterkste moeten worden gewantrouwd. Om wat voor toppatronen of verkoopsignalen het ook gaat, ze hebben geen enkele betekenis meer. Het is alsof alleen de dreiging van een daling al kopers ertoe aanzet om extra kooporders te plaatsen, want zodra je op grond van gereedschappen uit de technische analyse een mogelijke daling signaleert volgt er acuut een stijging waarmee die gereedschappen je direct uit handen worden geslagen.

  • Kijkt u eens naar de geweldige stijging die we vanaf het laagste punt op 28 oktober al achter de rug hebben, een stijging die ons vanaf 383,3 inmiddels al ruim 62 indexpunten oftewel 16,4% hoger heeft gebracht zonder dat er ook maar één fase van winstnemingen tussen zat. Beleggers kopen en blijven rustig op hun stukken zitten, ook na deze flinke winst. Realiseert u zich dat grote partijen als hedge funds doordat zij met opties en futures werken en dus een enorm hefboomeffect kennen inmiddels enorme winsten geboekt moeten hebben. Zij zien kennelijk geen enkel risico in de markt en hebben daarnaast vanwege het accommoderende beleid van de ECB toegang tot goedkoop geld dat zij ruimhartig aan het werk zetten. Het geeft beleggers en marktvorsers een -tot dusverre terecht- gevoel van veiligheid, niets kan de markt nog deren. Geld maakt geld en creëert inflatie in de aandelenprijzen.

  • De stijging kan voor wat de Bollinger Bands betreft ook direct in de boeken als voorbeeld van de ideale trend. De index blijft steeds bij of tegen de bovenste lijn en de banden stijgen scherp op een enkele korte periode na waarin de markt een pauze neemt. Mooier als dit kan een trend niet zijn.

  • De verschijnselen waarmee deze trend gepaard gaat zijn minder mooi, we zagen daar in de daggrafiek al de voorbeelden van in de vorm van indicatoren en toppatronen die van nul en generlei waarde zijn. Ook in deze uurgrafiek vinden we weer een voorbeeld. De index daalde gisteren onder lijn p, deze daling was echter maar van korte duur. Kopers werkten er vandaag meteen en met succes aan om de index weer boven lijn p te brengen. De conclusie is dat je op grond van een daling onder een trendlijn -eens een verkoopsignaal- tegenwoordig nog het beste een stijging kunt verwachten. Het is de omgekeerde wereld.

  • De kopers weten ook precies wat zij moeten doen om een zo gunstig mogelijk resultaat te bereiken, zo werd de index vandaag in de slotveiling die volgt nadat de normale handel om 17.25u gestopt is nog even snel boven de stippellijn op 445,8 gezet. Deze lijn vormde eerder vandaag weerstand en grote partijen kozen een moment zonder tegenstand -de slotveiling die door hen wordt gedomineerd- om de zaak naar hun hand te zetten. Ik twijfel er niet aan dat dit geregisseerde acties zijn, al zal ik dat vanwege het ontbreken van transparantie en onderzoek naar dit soort bewegingen helaas nooit hard kunnen maken. Het geleende geld waar ik bij de daggrafiek over sprak wordt dus op een uiterst geraffineerde manier ingezet waarbij het momentum, voortgang in de beweging, optimaal wordt gehandhaafd. Het wordt knap uitgevoerd, uit technisch oogpunt heb ik respect voor diegenen die hier de regie over dragen.

  • Wat ons nog scheidt van de voortzetting naar boven is de weerstand die in de kwartiergrafiek ter hoogte van het hoogste punt van 4 januari ligt, dat betreft de bovenkant van de doji die toen in het eerste uur in de uurgrafiek werd gevormd. Deze weerstand ligt op 446,7. Weten we deze maandag te passeren dan staat niets ons een vervolg in de richting van 460 in de weg.

  • Zouden we dalen dan hangt in eerste instantie van lijn q af wat er gaat gebeuren. Ziet u overigens hoe mooi die lijn de functie van lijn p vandaag over nam? Lukt het met de ene lijn niet dan maken we gewoon een andere moeten sommige partijen gedacht hebben. Niets kan de markt nog deren. Het lef waarmee men dan tenslotte in de laatste candle zoals ik bij de uurgrafiek al vertelde de index nog een zetje door de weerstand gaf is tekenend voor hetgeen kopers zich tegenwoordig zonder dat er iemand over valt kunnen permitteren.

Resumerend:

De twijfel die me gisteren na de met een rode candle bevestigde divergentie en de evening star bekroop was terecht. Beide factoren die samen een daling aankondigden leidden evenmin als de daling onder lijn p in de uurgrafiek tot een daling, maar juist tot een stijging. Dit is niet de eerste keer dat gereedschappen uit de technische analyse me op deze manier in de steek laten, daarom hield ik er al rekening mee. Net als een automonteur moet ook een technisch analist weten in welke gevallen zijn gereedschap wel en in welk gevallen zij niet bruikbaar zijn. Het vervelende echter is dat momenteel geen enkel gereedschap dat een daling voorspelt dat nog accuraat doet, ik kan geen uitzonderingen meer bedenken. De opwaartse trend en de kopers die deze tot stand brengen zijn dermate sterk dat er niets meer lijkt te zijn dat hen nog kan stoppen. Stijgende olieprijs, stijgende euro, tegenvallende Amerikaanse banencijfers, tegenvallende Duitse productiecijfers, niets kan deze stijgende trend stuiten. Het ziet er naar uit dat we regelrecht naar het lange termijn koersdoel 460 in de weekgrafiek gaan, de eerste stap die we daartoe maandag moeten nemen is een stijging boven de laatste top op 446,7. Op een daling durf ik onder de gegeven omstandigheden niet meer te speculeren.

En dan nog dit....

Om ervoor te zorgen dat wij onze top op 446,7 kunnen nemen moeten de Amerikanen natuurlijk tot een goed slot komen. Ik toonde u eergisteren aan de hand van de S&P500 de enorme strijd die in de VS tussen bulls en bears plaats heeft, strijd die vandaag draait om lijn j' in die grafiek die u overigens via de koppeling 'historie' in de titelbalk nogmaals kunt zien mocht u daar behoefte aan hebben. Die lijn ligt vandaag op 1280, daar de S&P500 om 19.30u op 1281,48 staat zou deze lijn gebroken kunnen gaan worden, hetgeen een zeer belangrijke stap zou zijn. Vandaag wil ik echter aan de hand van een grafiek die u op 22 december al eerder zag uw aandacht vragen voor de Dow Jones. 

  • Ook deze index heeft een belangrijke barrière te nemen, namelijk de stippellijn op 10940. De beursgraadmeter van Wallstreet tracht deze grens al sinds eind november zonder succes te breken en probeert het vandaag zoals u in bovenstaande daggrafiek van 19.30u kunt zien opnieuw. De pijlen geven candles met een long upper shadow aan die meerdere malen aangaven dat de weerstand zwaar is, maar de kopers weten niet van opgeven. Gezien de enorme vasthoudendheid van kopende partijen is de kans groot dat zowel Dow als S&P500 hun zware weerstand zullen slechten, hetgeen áls dat gebeurt maandag op de Europese beurzen tot een groot feest kan leiden. Lukt het wéér niet dan kan het daarentegen een domper zijn, er hangt dus veel van het Amerikaanse slot af. -Ad Nooten-

Naar boven