ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De rode candle van vandaag plaatst me voor de vraag of deze candle de bevestiging is voor de topvorming zoals die door de divergentie tussen index en het MACD histogram werd aangekondigd. De beweging van de indicator onder de grafiek week de afgelopen maanden af van die van de index, langs de toppen van de indicator ontstond namelijk een dalende rode lijn terwijl de index gedurende die periode juist steeg. Dit uiteenlopende gedrag noemen we divergentie. Vroeger zou deze divergentie in combinatie met de rode candle voor mij direct aanleiding zijn geweest om van een daling uit te gaan, zeker gezien de lange rally zonder winstnemingen die we achter de rug hebben. Vandaag echter twijfel ik daaraan, twijfel die wordt gevoed door het besef dat zowel index als aandelen zich tegenwoordig vrijwel structureel niets meer van divergentie aantrekken en zelfs net zo lang doorstijgen tot de divergentie verdwenen is.

  • Op het patroon dat we in de grafiek zien durf ik evenmin af te gaan. De laatste drie candles vormen samen een zogenaamde evening star, een potentieel omkeerpatroon dat het afgelopen jaar eveneens zwaar aan betrouwbaarheid heeft ingeboet. Net als divergentie zou me dit in het recente verleden nog op het spoor van een daling hebben gezet, maar omkeerpatronen uit de candlestick techniek zijn met name de afgelopen maanden dermate onbetrouwbaar en gemakkelijk passeerbaar gebleken dat ik sterk aarzel.

  • Daarnaast is er natuurlijk het niet onbelangrijke gegeven dat de stijgende trend nog allesbehalve beëindigd is, het is gevaarlijk om in zo'n situatie al van een daling uit te gaan. De stippellijn door recente toppen rond 441,1 zou net als lijn h zonder meer steun kunnen geven waardoor de stijgende trend intact kan blijven en zelfs de stippellijn rond 436,4 waar we eerder steun vonden zou daar nog voor kunnen zorgen. Alle reden om voorzichtig met mijn conclusies te zijn.

  • De Bollinger Bands laten eveneens zien dat we nog altijd een prachtige stijgende trend hebben, dat verandert pas mocht de index onder de middellijn komen die morgen rond 437 ligt. 

  • De uurgrafiek voegt een negatief element toe aan deze analyse, dat is namelijk de daling onder lijn p die ik vandaag onder de laatste bodems tekende. Deze lijn gaf aan dat de beurs trachtte de stijgende trend met een steiler verlopende steunlijn dan de lijn h voort te zetten, maar dat plan mislukte in het laatste deel van de handel toen de index onder lijn p daalde.

  • Ook hier zit ik echter met het dilemma dat ervaringen van de laatste tijd me leren dat dalingen onder trendlijnen -die in principe een korte termijn verkoopsignaal vormen- de laatste tijd vrijwel steeds gevolgd werden door een stijging waarmee in korte tijd het signaal niet alleen teniet werd gedaan, maar ook nog eens omgedraaid werd in een koopsignaal. Op ieder verkoopsignaal wordt door kopers door middel van het plaatsen van extra orders gereageerd, met opzet geplaatste extra vraag die dan leidt tot een stijging. De daling onder lijn p is negatief, maar ik ben er niet zeker van dat ik dit tegenwoordig nog straffeloos zo kan interpreteren.

  • Het belangrijkste element in deze uurgrafiek -een sterk positief element- is het proces van hogere toppen en hogere bodems dat al sinds eind oktober vorig jaar voortdurend intact blijft. Het vormt de basis voor de stijgende trend. In principe is een daling onder 442,4 voldoende om dit proces te breken, maar daar we in de daggrafiek zagen dat de stippellijn op 441,1 belangrijk is wil ik die niet negeren. De candle van 3 januari waarmee we kortstondig onder 441,1 kwamen had zijn laagste punt op 440, ook dat is daarom van belang. Zo heb ik een lijstje van punten waarop we steun zouden kunnen vinden en kom ik nauwelijks verder.

  • De kwartiergrafiek tenslotte geeft me alleen een uitvergroot beeld van het laatste stuk van de uurgrafiek, maar bevat geen extra informatie. Wel kunt u hier de genoemde potentiële steunniveaus goed onderscheiden.

Resumerend:

De met een rode candle bevestigde divergentie en de evening star in de daggrafiek zouden me er voorheen zonder meer toe hebben gebracht om een daling te verwachten, maar ik word desondanks door twijfel geplaagd. Divergentie, omkeerpatronen en dalingen onder trendlijnen zijn met name de laatste maanden zo vaak door een stijging gevolgd dat ik behoorlijk ben gaan twijfelen of dergelijke technieken nog wel de juiste grond vormen om de markt bij het huidige sentiment te beoordelen. De markt wordt namelijk opvallend vaak juist op momenten dat er een daling dreigt naar boven gedreven alsof een onzichtbare hand de zaak naar boven duwt. Verder liggen er op 442,4, 441,1 en 440 nog steunniveaus waar de index door deze hand gered zou kunnen worden en dan heb ik nog niet gesproken over lijn h en de stippellijn op 436,4 die eveneens als kandidaat-steun in aanmerking komen. Ik heb besloten de Bollinger Bands in een mogelijke omslag zwaar te laten tellen, pas als de index onder de middellijn komt hebben we een concrete aanwijzing over een op grond van divergentie en evening star mogelijk op handen zijnde omslag. Deze middellijn ligt morgen rond 437 en stijgt, ik zal deze als we verder zouden dalen van dag tot dag volgen. Iedere steun uit het lijstje dat ik genoemd heb die op weg naar 437 sneuvelt vormt vervolgens een extra minpuntje en draagt bij aan de vergroting van de kans op een daling. Zo wil ik het stap voor stap volgen en geleidelijk mijn bewijzen verzamelen. Die bewijzen zijn me op dit moment nog te mager, de stijgende trend is op grond van Bollinger Bands en het proces van hogere toppen en hogere bodems namelijk nog zonder meer intact en de negatieve punten daarom niet meer dan een voorlopige indicatie dat zich een correctie voor zou kunnen gaan doen.

En dan nog dit....

U realiseert zich waarschijnlijk dat de wisselkoersverhouding tussen de euro en de dollar van groot belang is voor de resultaten van ons in de AEX genoteerd bedrijfsleven. Dat bedrijfsleven is nogal internationaal georiënteerd en ontvangt zijn inkomsten voor een groot deel in dollars. Een sterker wordende euro is daarom ongewenst, toch is dat nu juist zoals blijkt uit onderstaande weekgrafiek wat de komende tijd dreigt te gebeuren.

  • De koers van de euro is het afgelopen jaar gedaald en daarbij is het kanaal bb' gevormd, de euro is daar naar boven uitgebroken. Dit kanaal kan ten opzichte van het voorgaande kanaal aa' als een vlag dienst gaan doen. Een vlag is een voortzettingspatroon en dit zou dus inhouden dat de euro op het punt staat de opmars uit de jaren 2002-2004 voort te zetten.
  • Er is natuurlijk nog een kans dat zich een lagere top gaat vormen waarmee een verdere stijging voorkomen wordt, daarom plaatste ik Fibonacci lijnen in de grafiek. Iedere magenta stippellijn met een percentage ervoor behelst een niveau waarop zo'n lagere top gevormd zou kunnen worden. Het allerbelangrijkste niveau om de komende tijd in de gaten te houden is het 61,8% niveau op $1,29. Komt de euro boven deze waarde dan betekent dat met grote waarschijnlijkheid een voortzetting naar $1,37 en gezien het feit dat er nu een vlag is gevormd zou de beweging ons met onze munteenheid dan ook nog hoger kunnen voeren.
  • Maakt de euro evenwel op of onder $1,29 een top dan zou er alsnog een daling naar de laatste steun op $1,17 kunnen gaan volgen. De stijging die nu gestart is kun je immers ook zien als een correctie op de voorgaande daling van $1,37 naar $1,17 en net als iedere correctie kan ook deze op een van de Fibonacci niveaus eindigen. De vlag bb' wijst daar echter niet op, alle reden om de waarde $1,29 de komende maanden als cruciaal niveau in gedachten te houden. -Ad Nooten-

Naar boven