ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van deze week is groen en dat betekent dat we deze week winst hebben geboekt. Groot is die winst echter bepaald niet, het gaat namelijk om 0,97 indexpunt. De analyse is dus voor wat deze weekgrafiek betreft gelijk aan die van vorige week, laat ik die u even in herinnering roepen. We waren vorige week boven het 50% Fibonacci niveau gekomen dat op 460,5 ligt. Blijven we de rest van deze maand die nog maar twee beursdagen kent ook boven dit niveau dan ligt op de lange termijn in principe de weg naar het 61,8% niveau rond 517,8 open. De moeizaam verlopende stijging toont dat het nog geen gelopen race is.

  • In de daggrafiek zien we dat er deze week geen sprake van een stijging is geweest, de vijf laatste candles staan netjes horizontaal op rij. De candle van vandaag is nog wel het meest illustratief voor het onvermogen om richting te kiezen dat de beurs heeft bevangen, het is namelijk een zogenaamde doji. Een doji is een candle waarbij opening en slot dermate dicht bij elkaar liggen dat het lichaam van de candle, het bredere deel, niet veel meer dan een streepje is. Het is een teken van twijfel, de beurs ging naar boven en naar beneden en kwam uiteindelijk weer op dezelfde plek uit waar we de dag begonnen.

  • Lijn s' heeft zich deze week een belangrijke hindernis getoond. Al bleven kopers de index steeds weer boven deze lijn brengen, aan het eind van de week blijkt de index er toch weer onder te staan. Normaal gesproken zou dit een deel van de markt tot winstnemingen aanzetten, maar dat is hier niet het geval. Beleggers blijven op hun stukken zitten en lijken hiermee te zeggen dat zij nog meer koerswinst denken te kunnen behalen. De markt liet midden in de week ook zien boven het 50% Fibonacci niveau te willen blijven.

  • Ik tekende aan het begin van de week toen de index boven lijn s' kwam de stippellijn 3 als koersdoel, bepaald door de lijn ten opzichte van stippellijn 2 op een gelijke afstand te tekenen als de afstand tussen de stippellijnen 1 en 2. Dit baseerde ik op het gegeven dat na een correctie als die tussen 2 en 1 vaak een beweging van twee maal deze afstand volgt. Verder tekende ik heel optimistisch de grijze stippellijn parallel aan lijn c, met de opmerking dat die bij een stijging boven stippellijn 3 het volgende doel zou worden. De index haalde stippellijn 3 die op 469 ligt echter niet en we moeten nog maar afwachten of dat volgende week wel gaat lukken.

  • De Bollinger Bands bieden ons in ieder geval wel de ruimte voor een stijging, alle lijnen van deze indicator stijgen immers weer. De indicator is echter een slechte voorspeller voor wat de richting betreft, dat komt omdat het een naijlend instrument is dat achteraf reageert op bewegingen. Het is hierdoor over het algemeen meer geschikt om weerstands- en steunniveaus te bepalen dan richting. Aan de Bollinger Bands kan ik daarom in de huidige fase geen conclusie ontlenen.

  • De uurgrafiek biedt me evenmin soelaas. We hebben op 467 een dubbele top gemaakt, maar dat leidde niet tot een daling. We bewegen in plaats daarvan in een steeds smaller wordende beweging tussen 463 en 467 zijwaarts, hier hebben we om een toekomstige richting te bepalen niets aan.

  • Uit de kwartiergrafiek tenslotte blijkt dat het in feite gaat om een nog smallere band tussen ongeveer 463,7 en 465,3. Breken we volgende week uit die band dan hebben we een eerste indicatie van waar de markt heen wil. Aan de onderkant wil ik deze zone niet al te precies nemen daar een nieuwe laagste koers voor kopers tegenwoordig vaak het sein is om extra kooporders in de markt te leggen ten einde de index weer terug naar boven te sturen. Daar de stippellijn op 463 al als steun heeft gediend is dat voor mij een belangrijke grens. Maandag let ik in eerste instantie daarom op de grenzen 463 en 465,3 en wordt een van beide doorbroken op 461,9 bij een daling en 467 bij een stijging. Om echt wat te veranderen zal een van die laatste twee niveaus doorbroken moeten worden.

Resumerend:

We boekten deze week een magere winst van 0,97 indexpunt en zijn hierdoor niets wijzer geworden aangaande de richting waarin de beurs wenst te bewegen. Voor de korte termijn is het wachten op doorbraak van een van de grenzen 463 en 465,7, maar feitelijk is er pas wat naders te zeggen als de index buiten de zone 461,9-467 komt. Enfin, eerst maandag maar naar 463 kijken, komen we onder die waarde dan gaan we kijken of er rond 461,9 net als woensdag kopers in de markt springen. Nemen we 465,3 uit dan gaan we proberen naar 467 te komen, een waarde die we moeten passeren om naar stippellijn 3 op 469 te kunnen gaan. Zolang we tussen 463 en 465,3 zijn is het net als vandaag afwachten wat de klok slaat.

En dan nog dit...

Wat deze week opviel is dat alle belangrijke indices op cruciale koersniveaus staan. Zo zag u gisteren op deze plaats dat de DAX rond het 61,8% Fibonacci niveau op 8565 staat. De dag ervoor toonde ik u de S&P500 index die probeert naar boven door een weerstandslijn heen te breken die deze week in de weekgrafiek rond 1293 ligt. Dinsdag liet ik u zien dat de Nikkei het koersdoel van een groot omgekeerd hoofd- en schouders patroon heeft bereikt en dientengevolge in de richting van de neklijn zou kunnen gaan dalen, die daling heeft zich echter nog niet ingezet en de index probeert nog verder te stijgen. De Dow Jones leek door de recente doorbraak van weerstand rond 11.000 in tegenstelling tot de voorgaande indices al vrij van obstakels, maar heeft zoals u hieronder ziet deze maand toch nog een nieuwe barrière ontmoet.

Deze barrière is lijn f ' die deze maand, met nog maar een paar dagen te gaan, op 11160 ligt en volgende maand op 11200. De conclusie is gerechtvaardigd dat de internationale beurzen zich op een uiterst belangrijk kruispunt bevinden. De beurzen zullen gezamenlijk moeten gaan beslissen of zij op dit kruispunt linksaf (lees: naar beneden) of rechtsaf (lees: verder naar boven) gaan. Hoewel onze beurs die met de doorbraak van het 50% niveau vorige week al voor de troepen uit was gelopen deze week slechts zijwaarts bewoog bevinden we ons desondanks internationaal dus in een belangrijke fase, laten we ons door de zijwaartse beweging van onze index niet in slaap laten sussen. We krijgen een van de volgende weken vuurwerk op de beurzen. Gezien de enorme stijging die wij en ook enkele andere beurzen vanaf november al achter de rug hebben gok ik daarbij op een daling, waarvoor ik overigens omdat de beurzen er sterk bij blijven liggen geen enkel bewijs heb. Neem dit dus vooralsnog maar met een korreltje zout, als bewijzen van mijn gelijk of mijn ongelijk zich aandienen hoort u van me. -Ad Nooten-

Naar boven