ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vrijdag brak de index door het 50% Fibonacci niveau, maar ik kon nog niet van een voortzetting naar boven uit gaan daar lijn s' nog niet doorbroken was. Vandaag zijn we heel licht boven lijn s' gesloten, 0,2 indexpunt, zo weinig dat het in de daggrafiek bijna niet te zien is. De intentie van de markt is wel duidelijk, zij wil verder naar boven, maar daarmee is er niets nieuws onder de zon. Het wachten is op een overtuigender stijging boven lijn s' waarmee dit grafisch wat beter naar voren komt. We moeten daarvoor morgen dus verder stijgen. Doen we dat niet dan beschouw ik lijn s' als niet gebroken.

  • In de grafiek met de Bollinger Bands zien we goed dat de beurs bezig is met een vorm van kralen rijgen, iedere dag komt er kleine groene candle bij. Vele kleintjes maken ook een grote, dat blijkt maar weer. De stijgende trend blijft intact.

  • De uurgrafiek laat ondanks de geringe stijging van 0,22% ook zien dat de beurs verder naar boven wil, er ontstond namelijk een bodem boven de blauwe stippellijn op 463 waarna de beurs opveerde.

  • De wig ee' heb ik overigens uit deze grafiek verwijderd, daar beide lijnen van deze wig doorkruist werden had het geen zin meer de lijnen nog te laten staan.

  • De stijging had in feite in het laatste deel van de handel plaats, een slimme strategie die is overgewaaid uit de Verenigde Staten waar je tegenwoordig ook erg vaak stijgingen of na een daling herstelbewegingen ziet aan het eind van de handel. Beleggers die alleen 's avonds kijken zien de bewegingen van overdag vaak niet, voor hen telt het slot. Door een stijging in het tweede deel van de handel komt een zo gunstig mogelijk slot tot stand.

  • Stijgen we morgen verder dan ligt de zaak gemakkelijk, komen we boven de blauwe stippellijn op 464,9 dan kunnen we verder naar boven en moet deze stippellijn als steunniveau dienst gaan doen. Dalen we dan is er eigenlijk maar één waarde belangrijk en dat is 463. Pas onder die waarde wordt de kans op doorbraak van lijn s' in de daggrafiek kleiner.

Resumerend:

We vormden vandaag een kleine candle waarmee de index in de daggrafiek boven lijn s' wist te sluiten. Het ging om een overschrijding met 0,2 punt, van een echte doorbraak kunnen we dus nog niet spreken. Stijgen we morgen echter ook maar iets verder dan bevinden we ons direct boven de lijn en deze vormt als we er dan boven weten te blijven in het geheel geen belemmering voor een stijging meer. Lijn s' ligt morgen rond 464,8. Zouden we morgen dalen dan let ik met name op de steun rond 463, alleen onder die steun namelijk wordt de kans op voortzetting van de stijging kleiner.

En dan nog dit....

Vandaag kwamen er geen impulsen uit de VS, de beurzen aldaar waren gesloten. Morgen zal dat anders zijn, op de Amerikaanse financiële markten wordt dan weer gewoon gehandeld en er komt bovendien macro-economisch nieuws dat van invloed kan zijn. Om 16u wordt de zogenaamde index of leading indicators bekend gemaakt, een compilatie van diverse indicatoren die door het U.S. Department of Commerce tot één cijfer worden samengevoegd dat de richting van de economie voor de komende drie tot zes maanden moet aangeven. Het is een cijfer dat de aandelenbeurzen indien het afwijkt van de verwachte stijging van 0,5% zeker zal beroeren en het verdient als u korte termijn posities hebt aanbeveling op dat moment de marktbewegingen in de gaten te houden. Beleggers die handelen in korte termijn opties en futures doen er sowieso goed aan steeds de agenda in de gaten te houden en hun dag zo in te richten dat er op dit soort momenten naar de koersbewegingen gekeken kan worden. Kunt u dat op belangrijke momenten niet, dan raad ik u aan uw kortlopende posities in derivaten te heroverwegen, u loopt dan immers het risico in korte tijd verhoudingsgewijs veel te verliezen doordat u op dat moment niet zelf actief in kunt grijpen. -Ad Nooten-

Naar boven