ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We zijn vandaag boven het 50% Fibonacci niveau van de daling 703-218 gesloten dat op 460,5 ligt, we eindigden de dag namelijk op 461,66 met een winst van 0,24%. Dit betekent dat we een nog betere kans hebben om dit niveau te breken dan we gisteren al hadden, het enige dat kopers hoeven te doen is ons boven 460,5 te houden. Daar zij tegenwoordig zeer bedreven zijn in het leggen van vloertjes zou je zeggen dat het -verliezen in VS of Japan daargelaten- moet lukken om morgen ook in de weekgrafiek boven deze zware weerstand te sluiten.

  • De enige belemmering op de weg naar boven vormt nog de lijn s' die iedere dag iets hoger komt te liggen en zich morgen rond 463,4 bevindt.

  • De kanttekening die ik hierbij moet maken is dat het een soort sluipende stijging betreft, daadkracht en overtuiging ontbreekt gezien de kleine candles volledig. Het zijn minieme sprongetjes die we maken, wat we bij een doorbraak eigenlijk zouden moeten zien is een lange candle waaruit blijkt dat een deel van de verkopers om is en capituleert voor de kopers. Dat effect hebben we nog niet gezien, blijft dat uit dan is er nog steeds een mogelijkheid dat we nog wat terug vallen.

  • De trend in de Bollinger Bands is ondanks de kleine candles naar boven gericht, de drie lijnen waaruit deze indicator is samengesteld stijgen nog altijd en de index stijgt in het bovenste deel van de indicator mee. Dit is het kenmerk van een stijgende trend.

  • Ik heb vandaag in de loop van de dag de lijnen e en e' van de stijgende wig wat verlegd. Ik deed dat tegen mijn gewoonte in, maar voelde me er door kleine bewegingen buiten het patroon toe gedwongen. Vanmiddag had echter weer een daling onder lijn e plaats en dit keer ging het om een naar mijn gevoel overtuigende neerwaartse uitbraak uit de wig. U ziet aan de laatste candle hoe de markt reageerde, zoals gewoonlijk steeg de index weer na dit korte termijn verkoopsignaal. Het heeft er alles van weg dat diegenen onder u die een op een stijging gerichte positie hebben zich geen zorgen hoeven te maken, want iedere daling wordt door kopende partijen goed gepareerd.

  • Uit de kwartiergrafiek blijkt dat we met een valide uitbraak te maken hadden, maar dat de daling al snel rond de stippellijn 460,4 opgevangen werd. We zagen wat we de laatste maanden al zo vaak hebben gezien, een snelle stijging volgend op een daling onder een trendlijn. Zie onder die omstandigheden maar eens technische analyse te bedrijven Ad, zo dacht ik bij mezelf. Dan heb ik het nog niet over het innemen van een op een daling gerichte positie op zo'n daling onder een trendlijn, daar durf ik in de wetenschap dat er op deze manier op gehandeld wordt niet eens meer aan te beginnen. 

  • Wellicht heeft de hartstochtelijke manier waarop de steun rond 460,4 verdedigd wordt ook nog met de optie expiratie van morgen te maken, het zou me niet bevreemden als handelaren hun belangen bij een expiratie boven 460 hebben liggen en daartoe opwaartse druk op de markt uitoefenen. Daar de totaalposities van handelaren door computerprogramma's worden beheerd ervaar ik het als lastig om vast te stellen waar de belangen werkelijk liggen, daarom kijk ik altijd naar de koersontwikkeling, De markt wil wel erg graag boven 460 blijven, de expiratie zou hiermee iets van doen kunnen hebben. Aandelenopties lopen tegenwoordig pas aan het eind van de dag af, we zullen het maandag pas weten. Duiken we dan alsnog onder 460 dan heeft het inderdaad met de expiratie te maken gehad.

  • Er rest ons morgen dankzij het feit dat we weer in de wig terug zijn niet veel meer dan afwachten. Gaan we naar boven dan komen we lijn e' tegen, breken we die dan gaat daar een belangrijk positief signaal van uit. Zouden we onder lijn e komen dan hecht ik daar geen waarde aan, mijn aandacht gaat dan namelijk alleen uit naar de plaats waar we vanmiddag een bodem vonden. Die steun lag rond 460,2, laat ik die voor de veiligheid maar op 460 houden.

Resumerend:

Het valt niet mee om bij bewegingen als die van vanmiddag nog technische analyse te bedrijven. Het is na een doorbraak van een stijgende lijn de laatste maanden inmiddels gewoonte geworden dat de index snel weer terug boven de stijgende lijn komt. Aan de bovenkant zagen we vanochtend overigens een zelfde soort beweging, op de opening boven de wig volgde direct een daling waardoor ik genoodzaakt was de bovenste lijn te verleggen. De markt heeft het niet zo meer op met lijnen en denkt meer in koersniveaus. De waarde 460,5 speelt hierin als 50% Fibonacci niveau van de daling 703-218 natuurlijk een grote rol, maar ook de steun rond 460 doet in het spel mee. Een ding is zeker, we hebben door de koersbeweging aan het eind van de handel een ideale kans om de weerstand van het 50% niveau waar we nu al boven staan definitief te breken. Het is het overtuigendst als we daarvoor naar boven door lijn e' breken en daarna en passant ook nog met lijn s' in de daggrafiek rond 463,4 afrekenen. Geheel zeker van een voortzetting naar boven kan ik gezien de moeizame beweging echter ook weer niet zijn, daarom noem ik u ook de ondergrens van 460. Onder die waarde zou de poging om 460,5 blijvend te breken wat minder kans gaan maken. 

En dan nog dit....

Het zal u niet ontgaan zijn dat de Amerikaanse beurzen weer met een opmars bezig zijn. Komen er tegenvallende economische macro-cijfers zoals enige tijd geleden dan stijgt men daar omdat de FED bij een afkoelende economie de rente niet zal hoeven te verhogen. Zegt FED-voorzitter Ben Bernanke daarentegen zoals gisteren dat de markt nog met enkele renteverhogingen rekening zal moeten houden dan stijgen de beurzen ook, men noemt dan de economische groei als reden van de stijging. Zo heeft men wat er ook gebeurt een reden om de markten naar boven te praten, iets wat nota bene ook nog door financiële 'journalisten' van sites als CNNMoney, CBS Marketwatch en Yahoo/Briefing.com wordt ondersteund. Onafhankelijkheid gaat sommigen kennelijk slecht af. De S&P500 index stijgt net als de andere indices weer en nadert wederom de lijn j' waarop een eerdere stijging af is geketst. De weerstand die genomen moet worden om verder te kunnen stijgen ligt rond 1290, een waarde om te onthouden. -Ad Nooten-

Naar boven