ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vandaag is een doji die precies op het 50% Fibonacci niveau van de daling 703-218 460,5 staat. De doji drukt door het kleine lichaam twijfel uit, opening en slot lagen immers dicht bij elkaar. De index is zowel onder als boven 460,5 geweest en met name in dat laatste schuilt een gemiste kans. De hoogste koers lag vandaag op 462,1 en de graadmeter had dus een optimale mogelijkheid om door de weerstand te breken, maar wist deze niet te benutten.

  • Morgen heeft de beurs gezien de stand natuurlijk desondanks weer opnieuw gelegenheid om te doen wat vandaag niet lukte. Een geringe stijging is genoeg om een doorbraak te bewerkstelligen.

  • De index zou bij zo'n eventuele doorbraak wel lijn s' als weerstand tegen kunnen komen, de candle van vandaag ligt er al vrijwel tegenaan. Er is een minieme ruimte tussen candle en lijn die in deze grafiek niet tot uiting komt. Lijn s' ligt morgen rond 462,8.

  • Voordat we naar de Bollinger Bands gaan kijken wil ik nog opmerken dat we in deze grafiek, zonder hinderlijke lijnen, de vorm van de twee laatste candles goed zien. Het zijn twee doji's die twee dagen weergeven waarin de beurs weliswaar hoger opende, maar daarna geen richting meer wist te kiezen. De markt heeft echter wel een opgaande tendens.

  • Aan de Bollinger Bands hoef ik maar één zin te wijden, de trend is gezien de ligging in het bovenste deel en de stijgende lijnen van de indicator nog steeds omhoog gericht.

  • Gezien de steunlijn e die ik onder de koersen van de laatste dagen getrokken heb is de trend eveneens stijgend. De lijn e', samen met lijn e een stijgende wig, vormt echter een bedreiging voor de index. Het is niet het type stijgende wig dat je in een trendmatige beweging als een tijdelijke correctie aantreft, maar een zogenaamde 'ending diagonal' die niet noodzakelijkerwijs tot een daling moet, maar wel tot een daling kan leiden. Het karakter van het patroon is negatief van aard. Stelt u zich maar voor dat beleggers onderaan het patroon kopen en bovenaan weer verkopen. De ritten die zij durven te maken worden gezien het smaller wordende patroon steeds korter en dat duidt op toenemende zorg. Er is om verder te kunnen stijgen een duidelijke beweging boven lijn e' nodig, als illustratie dat de beleggers weer voor een langere beweging durven te gaan.

  • Daar het patroon de kans op een daling met zich meedraagt let ik morgen scherp op lijn e, een daling onder die lijn en de bodems daar net onder zou een eerste voorzichtige teken kunnen zijn dat het de beurs mogelijk niet gaat lukken om door 460,5 te breken.

  • We zijn precies tussen de beide lijnen gesloten, het kan morgen dus beide kanten op. Bij een eventuele daling onder lijn e kan er ter hoogte van de bodems van vandaag rond 459,5 wellicht steun liggen.

Resumerend:

Er is net als gisteren vandaag opnieuw een doji ontstaan en dat toont een door twijfel geplaagde beurs. Die beurs had vandaag gezien de hoogste stand van 462,1 een perfecte kans om de weerstand van het 50% Fibonacci niveau te breken, maar deed dat desondanks niet. Het bewijst dat het om een zware barrière gaat die bepaald niet eenvoudig te passeren is. Vasthoudendheid kan de markt echter niet ontzegd worden, de tendens tot stijgen is nog altijd aanwezig. Er is echter een negatief punt in de uurgrafiek te ontwaren, het gaat om de wig ee'. Dit is een patroon dat aangeeft dat er een behoorlijke kans op een daling is, het patroon geeft door de naar elkaar toelopende lijnen namelijk aan dat de beleggers steeds voorzichtiger beginnen te worden. Morgen houd ik de lijnen e en e' in het vizier. Komen we onder lijn e dan is er bij een daaropvolgende daling onder 459,5 de reële mogelijkheid dat we 460,5 niet gaan breken. Mijn focus komt dan te liggen bij de steun rond 458. Breken we door lijn e' dan gaan we proberen lijn s' in de daggrafiek te passeren die morgen rond 462,8 ligt, zo'n beweging zou de kans op een definitieve doorbraak van het 50% niveau aanzienlijk vergroten.

En dan nog dit....

U zag afgelopen vrijdag in de maandgrafiek dat onze AEX-index het 50% Fibonacci niveau van de daling 703-218 heeft weten te bereiken. De Duitse DAX index is een stap verder en nadert zoals u hieronder in de grafiek ziet het 61,8% Fibonacci niveau in de maandgrafiek. Het bijzondere is nu dat deze index nog een stuk te gaan heeft voor het 61,8% niveau dat rond 5865 ligt wordt bereikt, de huidige stand is namelijk 5764. Wij staan daarentegen al precies op het voor ons belangrijke 50% niveau. Als het om belangrijke posities in de grafieken gaat komen indices over het algemeen gelijktijdig op dit soort punten aan, maar dat is dit keer dus niet het geval. Daar onze dagelijkse bewegingen niet veel van die van de DAX afwijken zouden wij als de Duitse beurs het 100 punten verschil overbrugt boven ons 50% niveau uit kunnen komen om er daarna, als de Duitsers na het bereiken van het 61,8% niveau weer gaan dalen, toch weer terug onder te komen. Een andere mogelijkheid is dat Amsterdam leidend is, niet door 460 heen breekt en de DAX dus het 61,8% niveau niet bereikt. Het is een intrigerende situatie waarin een van beide indices leidend zal moeten zijn. -Ad Nooten-

Naar boven