ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Gisteren vertelde ik u dat ik bij de koersontwikkeling hetzelfde gevoel had als op 23 januari toen de beurs eveneens sterk herstelde van een gap naar beneden. Hoewel gevoel vaak een slechte raadgever is kan ik vanavond constateren dat het zo gek nog niet was. De beurs kreeg vandaag weer net zoveel haast als in de laatste week van januari, er werd weer een stuk overgeslagen. Dit gap, de ruimte tussen de candle van gisteren en die van vandaag, is net als de gaps die in de week van 23 januari volgden open gebleven. Er is een enorme gretigheid in de markt, zoveel gretigheid dat de na het ontstaan van een gap normaliter aanwezige verkoopdruk eenvoudig op wordt gevangen. We zijn op de hoogste slotkoers van het jaar gekomen en zetten de stijgende trend met een winst van 1,16% op een enthousiaste manier voort.

  • We zijn hierdoor dicht bij het lange termijn koersdoel 460 dat ik al enige tijd geleden op grond van de maandgrafiek bepaalde. Op 460 -om precies te zijn op 460,5- ligt het 50% Fibonacci niveau van de daling 703-218 dat sinds het moment dat de index het 38% niveau op 403,2 passeerde het volgende lange termijn richtpunt werd. De term 'lange termijn' blijkt betrekkelijk kort, want de beurs doorbrak begin november het 38,2% niveau en heeft dus maar iets meer dan 3 maanden voor deze stijging nodig gehad, terwijl het tussen die Fibonacci grenzen toch om een sprong van 14% gaat. Ik veronderstel dat we de waarde 460 nog wel zullen gaan zien, de twee punten die we daar nog vanaf zijn zullen we nog wel overbruggen. Bovendien valt lijn s' vrijwel samen met het 50% Fibonacci niveau dat u in de grafiek zoals gebruikelijk op deze site als een magenta stippellijn terug ziet. Lijn s' vormt al enige tijd de begrenzing van de stijging, ik neem aan dat dit niet zal veranderen.

  • Zouden we morgen lijn s' aantikken en die niet doorbreken dan wordt het tijd om weer naar beneden te gaan kijken. Ik heb daarom lijn c alvast in de grafiek geplaatst opdat we bij zo'n eventuele correctie een eerste richtpunt hebben. Breken we wel door lijn s' en door het 50% niveau dan wordt het een heel andere zaak, maar daar wil ik gezien de weerstand die op dat punt zou mogen worden verwacht niet op speculeren. 

  • De Bollinger Bands staan een voortzetting naar 460,5 niet in de weg. De indicator laat door zijn stijgende middellijn en bovenlijn waartussen de index zich naar boven begeeft zien dat we de huidige beweging als een mooie stijgende trend kunnen kwalificeren.

  • Er heerste in de markt aan het eind van de handel nog steeds een voorzichtig optimisme. Ik gebruik het woord voorzichtig in deze context omdat de doorbraak van de top van 2 februari nogal marginaal is. Een doorbraak is echter een doorbraak, laat ik hem daarom maar als zodanig behandelen. Morgen dient de index boven de stippellijn te blijven om de beweging geldig te houden.

  • Uit de kwartiergrafiek blijkt nogmaals hoe klein de marge is waarmee we boven de vorige top van dit jaar zijn gekomen. De beurs wilde perse boven deze stippellijn sluiten, dat is wel duidelijk, maar durfde het hoofd tot niet te ver boven de lijn uit te steken. Enfin, laat ik op grond van het overtreffen van de vorige top toch maar van een voortzetting naar boven uitgaan, met de nadrukkelijke restrictie dat we dan wel boven de blauwe stippellijn op 457,5 dienen te blijven. 

  • Ik houd me het recht voor om bij een daling onder 457,5 de mogelijkheid van een beweging naar het gap van vandaag open te houden. Gaps naar boven worden veelal dan wel niet meer gesloten, maar het enkele gegeven dat er veel gaps open zijn blijven staan garandeert nog niet dat ook dit gap open zal blijven.

Resumerend:

De beurs heeft een niet mis te verstane stap naar boven gezet, het zijn de kopers die de stemming op de beurs bepalen. We hebben een nieuwe hoogste koers bereikt, al deden we dat wel met een hele kleine marge. Daar we nu erg dicht bij mijn 'lange termijn' koersdoel 460 zijn en dat doel dat om precies te zijn op 460,5 ligt samenvalt met lijn s' die tot dusverre de begrenzing van de stijging heeft gevormd neem ik aan dat we dan kleine stapje ook nog wel zullen zetten. We moeten daarvoor boven de vandaag doorbroken top op 457,5 blijven. Gezien de kleine marge ten opzichte van die waarde hou ik een hele kleine slag om de arm. Het is gezien het nog niet gesloten gap nog mogelijk dat we toch nog gaan dalen om dat alsnog te sluiten, maar de voortzetting is vanwege het feit dat er op de weg naar boven voortdurend gaps open zijn gebleven het meest waarschijnlijk. De Amerikanen moeten daarvoor een goed slot neerzetten, maar dat is hen aan het eind van de handel over het algemeen wel toevertrouwd.

En dan nog dit....

Rest me vandaag nog even terug te komen op Buhrmann, na mijn verhaal van gisteren zult u wellicht benieuwd zijn hoe het dit fonds vandaag vergaan is. Geef ik u de titel van een artikel dat vandaag verscheen, namelijk Goede cijfers Buhrmann kunnen niet bekoren, dan weet u al hoe laat het is. U krijgt van mij de daggrafiek.

  • Hoewel vele analisten en banken van mening waren dat de cijfers van Buhrmann goed waren (dezelfde partijen die Buhrmann gisteren bij voorbaat al hun vertrouwen toonden ?!?) was de reactie van de beurs negatief. Ik wil niet op de cijfers in gaan, dat is immers mijn specialiteit niet, maar kijk ik naar de koersbeweging van vandaag dan is duidelijk dat de beleggers ondanks het feit dat iedereen van de daken riep dat de cijfers goed waren toch afscheid van het aandeel namen. Dat is voor ons het belangrijkst, wij moeten niet volgen wat banken en analisten doen, wij moeten volgen wat de meerderheid van de beleggers doet en dat komt tot uitdrukking in de grafiek.
  • Het aandeel Buhrmann blijft naar aanleiding van de beweging van vandaag onder het 38,2% Fibonacci niveau in de maandgrafiek die ik u gisteren toonde en kan binnen de stijgende trend op zoek naar een volgende bodem. -Ad Nooten-

Naar boven