ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Gisteren vroeg ik me aan de hand van de weekgrafiek waarin we zoals u zich wellicht herinnert weerstand ondervonden van lijn g" af of we de stijging voort zouden gaan zetten, vandaag kreeg ik het antwoord. Ik hoef u de weekgrafiek niet eens meer te laten zien, want we hebben de desbetreffende lijn doordat we boven het slot van gisteren eindigden duidelijk gebroken. Niets in de AEX grafieken staat een opmars naar het 50% Fibonacci niveau rond 460 in die grafiek verder nog in de weg. 

  • Wat we ook gebroken hebben is de bearish counterattack line die gisteren een mogelijke top aangaf, het is het zoveelste toppatroon uit de candlestick techniek dat geen correcte voorspelling van de toekomstige koersontwikkeling geeft. Toppatronen zijn en blijven in ernstige mate onbetrouwbaar, iets dat misschien verandert zodra we het koersdoel 460 bereikt hebben waar we nog maar vier punten oftewel 0,9% vanaf zijn.

  • Uit de Bollinger Bands blijkt dat we die vier punten als er geen ongelukken in de VS gebeuren gemakkelijk zouden moeten kunnen overbruggen. De index schurkt tegen de bovenkant van de indicator aan en die bovenzijde stijgt, dat maakt een voortzetting naar boven waarbij de volgende candles en de bovenste lijn 'gearmd' naar boven gaan het meest waarschijnlijk. Dit is het beeld dat we in de maanden november en december ook voortdurend zagen.

  • De uurgrafiek laat eveneens ruimte voor een vervolg naar boven, we rekenden vandaag nadat er rond 450 een solide steun lag resoluut met de laatste top af. Die voorgaande top kan daardoor als steun gaan functioneren.

  • We zien die mogelijke steun rond 454,5 in deze kwartiergrafiek, zolang we daar maar boven blijven kan de index voortrukken naar boven. Aan de laatste candle te zien, die in de slotveiling die gedomineerd wordt door grote beleggers tot stand kwam, hebben de grote jongens in Amsterdam vertrouwen in een voortzetting naar boven. We zagen in die slotveiling immers een stijging.

  • Rest me nog te zeggen dat de stijging gefundeerd is op een solide bodem, namelijk die rond 450. Daar wist de index vanochtend na een lager begin sterk op te veren, hetgeen betekent dat die grens van grote waarde voor beleggers is. Alleen een daling onder deze waarde zou het technische beeld verslechteren, verder kan de index veel hebben. Boven 450 ligt er ook nog steun bij 452,7, ook een getal om bij een eventuele daling in gedachten te houden.

Resumerend:

We wisten vandaag de weg naar boven overtuigend voort te zetten, dit ondanks de weerstand gevormd door lijn g" in de weekgrafiek die u gisteren zag en de bearish counterattack line in de daggrafiek. Er is in de AEX grafieken nu verder niets meer dat een voortzetting naar het koersdoel 460 in de weg staat. We hebben nieuwe steun rond 454,5 en zolang we daar maar boven blijven moeten we de resterende vier punten gemakkelijk kunnen overbruggen. Zouden we om wat voor reden dan ook toch nog gaan dalen, in de financiële wereld is niets zeker, dan ligt er bij 452,7 mogelijk steun en zoals vandaag gebleken is 450 een solide bodem die ons ook bij een eventuele daling alsnog op de weg naar boven zou kunnen houden.

En dan nog dit....

Onderstaande grafiek heeft u al vaker gezien, het is de maandgrafiek van de S&P500 index die vandaag weer de moeite van het bespreken waard is.

  • De index is in de maand januari geslaagd in wat in de maand december van vorig jaar niet lukte, de graadmeter wist namelijk boven het 61,8% Fibonacci niveau te sluiten. Vanuit de Fibonacci methode gezien is nu een voortzetting naar het 100% niveau rond 1550 mogelijk. Eerder wees het omgekeerd hoofd- en schouders patroon dat in de grafiek met de letters S, H en S is aangegeven al in die richting, maar de beursgraadmeter worstelde lang met het 61,8% niveau.

  • De enige worsteling die nu nog rest is die met lijn j' die de afgelopen maanden weerstand vormde. Het is de S&P500 index in januari niet gelukt om door die lijn te breken. Het is dientengevolge theoretisch nog mogelijk dat lijn j' de stijging van de index blijft belemmeren, dat moet deze maand gaan blijken. De lijn ligt rond 1285, een getal om op een papiertje te schrijven en naast uw monitor te leggen. Als deze belangrijke en brede Amerikaanse beursindex namelijk doorbreekt zal dat een belangrijke positieve invloed op onze AEX hebben. Omgekeerd geldt natuurlijk ook dat een daling van de S&P500 negatief op onze index zou inwerken.  -Ad Nooten-

Naar boven