ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We bevinden ons ook na vandaag nog tussen de lijnen c en y die respectievelijk steun en weerstand vormen. De kans op een stijging is gezien het feit dat lijn c zich vandaag als steunlijn bewezen heeft wel het grootst, maar zeker weten dat we verder stijgen doen we natuurlijk pas als we daadwerkelijk boven lijn y staan. Het blijft daarom nog even afwachten wat we gaan doen.

  • Een doorbraak van lijn y zou het ons mogelijk maken naar lijn s' te gaan, hetgeen de AEX tot boven 490 zou kunnen brengen, de verwachtingen zijn dus hooggespannen. Lijn y vinden we morgen rond 478,7 en lijn c rond 476,2.

  • De Bollinger Bands maken zich in ieder geval al klaar voor een rally, want de bovenste lijn stijgt terwijl de index daar netjes in de buurt blijft. Dit waren zoals u ook in de grafiek kunt zien in het verleden de voorbereidende stappen voor de vorming van een stijgende trend. Het vormt nog geen garantie, maar de kans op een beweging naar boven neemt hierdoor geleidelijk wel toe.

  • We hebben een stevige steun rond 475,4 en ook dat draagt natuurlijk bij aan de kans op een stijging. Beleggers hebben vandaag bij de opening rond dat niveau gelijk hun nek uitgestoken door te gaan kopen en te zorgen dat er een winst op de borden kwam. Dat wijst op de wens om tot een voortzetting naar boven te komen.

  • Er kwam overigens vanmiddag pas vaart in de beweging naar boven, de Amerikaanse beurzen zorgden voor een versnelling die leidde tot de vorming van lijn d. Blijft de index morgen boven deze lijn dan gaan we proberen lijn y rond 478,7 uit de daggrafiek te breken, komen we onder lijn d dan hangt het af van de vraag of we al dan niet boven lijn c op 476,2 in de daggrafiek blijven. Ik heb de belangrijke niveaus 476,2 en 478,7 met respectievelijk een rode en een groene lijn in deze grafiek aangegeven zodat we morgen gemakkelijk kunnen volgen waar we ten opzichte van deze lijnen staan.

Resumerend:

Gisteren veronderstelde ik dat we vandaag een beslissing omtrent een doorbraak van ofwel lijn c ofwel lijn y in de daggrafiek zouden gaan nemen, maar de markt heeft dat besluit een dag uitgesteld. Wel vonden we steun op lijn c hetgeen de kans op een stijging groter maakt dan die op een daling, de lijn heeft immers bewezen na de tijdelijke daling onder de lijn opnieuw als steunlijn dienst te kunnen gaan doen. Dit neemt niet weg dat we nog steeds tussen de beide lijnen ingeklemd zitten, lijnen die zich morgen rond 476,2 en 478,7 bevinden. Zodra een van beiden doorbroken wordt is meer over het vervolg te zeggen en de verwachtingen zijn gezien de rally die bij een doorbraak van lijn y mogelijk wordt hooggespannen. De index zou dan de komende tijd naar lijn s' in de daggrafiek op kunnen lopen, hetgeen de graadmeter tot boven 490 zou kunnen brengen. Laat ik voor de volledigheid nog toevoegen dat een daling onder lijn c de index zoals ik gisteren constateerde naar 470 kunnen brengen, namelijk naar de middellijn van de Bollinger Bands.

En dan nog dit...

Een van de belangrijke factoren voor de Amerikaanse aandelenmarkten is de situatie op de huizenmarkt. Stijgende huizenprijzen en verkopen zijn goed voor de aandelenmarkt omdat deze bijdragen aan de welvaart van de gemiddelde Amerikaan en daarnaast ieder nieuw huis economische activiteit betekent. Vandaag kende het Amerikaanse verkoopcijfer voor nieuwe woningen de grootste stijging in 13 jaar, namelijk een groei van 13,8%. Kun je hier nu de conclusie uit trekken dat het goed gaat met de huizenmarkt? Niet noodzakelijkerwijs. De hoeveelheid nieuwe woningen mag dan wel gegroeid zijn, maar de prijs waartegen dat gebeurd is blijkt van $300.000 in februari naar $279.100 in maart te zijn gedaald en de gemiddelde prijs op jaarbasis blijkt met 3,6% te zijn gedaald. Mogelijk zijn bouwbedrijven de prijzen van nieuwe huizen aan het verlagen om nieuwe klanten binnen te halen, iets waar zij gezien dit record dan prima in zijn geslaagd. Aangezien je in dit geval dus zoals zo vaak twee kanten op kunt redeneren is het zoals altijd het beste om naar de grafieken te kijken, want dan weet je hoe beleggers er werkelijk over denken. Ik koos voor grafieken van een sector die ik op deze plaats al eerder behandelde, namelijk van een sector index voor de Amerikaanse huizenbouwmarkt.

  • Links ziet u de uurgrafiek van de home construction index waarin goed zichtbaar is dat de eerste reactie van de markt op de cijfers positief was. Uit deze grafiek van 18.30u vanavond blijkt echter dat index na die eerste reactie al wat in heeft moeten leveren, hetgeen veroorzaakt wordt door bovenstaande discussie omtrent de prijzen waartegen de huizen verkocht zijn.
  • Rechts ziet u de weekgrafiek waarin we een grote driehoek zien die aan het eind staat van een stijgende trend, hetgeen we hier overigens niet zien. De vraag is nu of de markt deze stijgende trend al dan niet af zal gaan breken, iets dat neerkomt op het naar beneden of naar boven uit deze driehoek breken. Daar een driehoek een voortzettingspatroon is blijft de kans op een stijging formeel het grootst zolang de graadmeter in de driehoek is. Het gegeven dat de index echter niet van de onderste lijn los weet te komen geeft aan dat er zorgen leven in de markt en dat maakt een stijging juist weer onzeker. De index had van het laatste raakpunt met de onderste lijn eigenlijk direct naar boven op moeten veren. De markt lijkt dus te willen wachten op nadere bedrijfsresultaten alvorens richting te kiezen waarmee duidelijk wordt dat de zorgen over de dalende huizenprijzen zwaarder tellen dan het aantal verkochte woningen. -Ad Nooten-

Naar boven