ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vandaag zit ingeklemd tussen de lijnen y en c. Lijn c is de voormalige steunlijn waar we op 11 april doorheen zakten, maar afgelopen vrijdag toch weer boven wisten te komen waardoor de lijn wederom steun zou kunnen gaan bieden. Lijn y is de lijn langs de toppen van de laatste maanden, een lijn die een snelle voortgang naar boven zou kunnen verhinderen. Beide lijnen liggen dermate dicht bij elkaar (lijn y morgen rond 478,5 en lijn c rond 475,5) dat de beurs waarschijnlijk morgen al de keuze zal maken welke lijn zij doorbreekt.

  • Gaat het dan om een daling onder lijn c dan ontstaat de interessante situatie dat de beweging waarmee de index vrijdag terug boven lijn c kwam teruggedraaid zou worden, hetgeen ervoor zou kunnen gaan zorgen dat we toch nog terug gaan naar de gaps die vorige week bij de snelle stijging ontstonden. Laat ik echter lijn c maar het voordeel van de twijfel geven en zolang we erboven zijn van een voortzetting naar boven uitgaan. Die krijgt vorm als we door lijn y breken, dat maakt namelijk een stijging naar lijn s' waarschijnlijk. De index zou hierdoor flink kunnen gaan stijgen en rond 490 uit kunnen komen, al behoorlijk in de richting van het lange termijn koersdoel 518 dat ik vorige week vrijdag bij de weekgrafiek noemde. Al met al staat de markt voor een belangrijk besluit.

  • Zou worden gekozen voor een daling dan wordt de middellijn van de Bollinger Bands rond 470 een belangrijk doel. De index kan vanuit deze indicator geredeneerd echter ook prima de weg naar boven kiezen, de bovenste lijn stijgt namelijk al en de index ligt er tegenaan waardoor beiden gezamenlijk naar boven zouden kunnen gaan.

  • In de uurgrafiek zien we tussen ongeveer 475,4 en 478,3 een rechthoek, hetgeen normaliter een voortzettingspatroon is waarop in dit geval dus een verdere stijging zou gaan volgen. Er is echter ook een methode, de stadiummethode, waarin een dergelijke horizontale beweging als omslagfase van een stijging naar een daling wordt gezien, zeker van een stijging kan ik dus niet zijn.

  • Gegeven is in ieder geval dat er rond 478,3 een dubbele top neer is gezet die we zullen moeten breken om de weg naar boven vrij te maken. Net daarboven ligt rond 478,5 lijn y in de daggrafiek.

  • Verder is er steun rond 475,2. Toen we daar het laagste punt van de dag maakten traden er zonder aarzelen kopers in het strijdperk die voor een herstel zorgden, hetgeen aangeeft dat de index nog steeds door grote kopers beschermd wordt, kopers die dat natuurlijk alleen maar doen als zij van een voortzetting naar boven uit gaan. Eerst zal de index dan lijn a moeten breken die vanmiddag weerstand bleek.

  • Een eventuele daling onder de stippellijn rond 475,2 zou ook een daling onder lijn c betekenen, aangezien die zoals u zag rond 475,5 ligt.

Resumerend:

Het speelveld waarbinnen de AEX op en neer kan bewegen zonder in de daggrafiek een lijn te breken is morgen beperkt tot het gebied 475,5 - 478,5. De onderkant van dat veld wordt gevormd door lijn c waarboven we vrijdag terug wisten te komen, de bovenkant is de lijn y langs de toppen van de laatste maanden. Ik neem vooralsnog aan dat we boven lijn c zullen blijven, ik geef de lijn vanwege het gegeven dat we deze teruggebroken hebben namelijk het voordeel van de twijfel. Dat zou dan leiden tot een doorbraak van lijn y, hetgeen voor de komende tijd een fikse stijging naar lijn s' tot gevolg zou kunnen hebben waardoor we in de buurt van 490 zouden komen. Dalen we morgen toch en komen we onder lijn c dan draaien we de doorbraak van afgelopen vrijdag terug waardoor we toch nog een correctie zouden kunnen gaan zien. Ik ga in dat geval allereerst van een beweging naar ongeveer 470 uit, namelijk naar de middellijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek.

En dan nog dit...

Het is al weer even geleden dat ik de Nasdaq met u besprak, laat ik die daarom weer eens onder de loep nemen.

  • De index heeft in deze daggrafiek rond 2375 een dubbele top gevormd, waarbij de laatste stijging een test van lijn i betrof. De lijn bleek weerstand en de graadmeter daalde, hetgeen maakt dat we met deze index even op moeten gaan passen. Een dubbele top kan zowel de voorbereiding voor een daling als een tijdelijk oponthoud op de weg naar boven betreffen, we moeten de komende tijd voor alle zekerheid met beide mogelijkheden rekening houden. Op dit moment is er nog geen gevaar, de index bevindt zich namelijk nog boven 2300 en zou boven die waarde een hogere bodem kunnen gaan vormen. Dat zou vervolgens weer de basis kunnen vormen voor een volgende aanval op 2375. 
  • Gaat de index echter naar 2300 dan wordt de situatie iets minder rooskleurig, maar nog steeds niet noodzakelijkerwijs schadelijk. De Amerikaanse beursgraadmeter zou daar immers weer op kunnen leven om ook dan weer naar 2375 te kunnen gaan.
  • Schadelijk wordt het wel als de Nasdaq onder 2300 zou komen, dan zou namelijk een daling naar 2240 aannemelijk worden waardoor de Amerikaanse index het zicht op een doorbraak van 2375 voor enige tijd zou verliezen. De beslissing omtrent de genoemde grenzen moet deze of volgende week gaan vallen, ik houd u op de hoogte. -Ad Nooten-

Naar boven