ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We zijn vandaag wederom gedaald, maar de daling bleef beperkt doordat de index steun ondervond van het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50, de stijgende magenta stippellijn waar de candle vrijwel op staat. Deze steun viel zoals ik u gisteren al vertelde samen met een Fibonacci niveau in de uurgrafiek en die combinatie zette een rem op de daling. Of het voldoende zal blijken om de index morgen al weer te laten stijgen kan ik op grond van deze grafiek niet zeggen, daarvoor moeten we de andere grafieken raadplegen.

  • De eerste grafiek waar ik, inmiddels gewoontegetrouw, naar kijk is die met de Bollinger Bands. Hier blijkt dat de index op de onderste lijn gesloten is, deze lijn die nog horizontaal loopt en dus nog geen daling aangeeft zou morgen dientengevolge nog als steun kunnen fungeren. Dit is trouwens geen zekerheid hoor, het gaat om een naijlende indicator die reageert op de bewegingen van de index waardoor deze bij een daling de lijn alsnog naar beneden zou kunnen gaan duwen. Er is echter een goede kans op een herstel, dat is wat voortvloeit uit dit plaatje.

  • Dit ligt wat anders in de uurgrafiek. Hier is vandaag een grote vlag gevormd die -als we het patroon morgen met een daling onder het patroon afronden- in een daling van ongeveer zes punten zou kunnen resulteren. Op de vorming van een vlag volgt namelijk vaak een beweging in dezelfde richting van en van dezelfde grootte als de aan de vlag voorafgaande beweging. Dit zou de index naar ongeveer 457,3 kunnen brengen.

  • Dat is echter een waarde die ik bij een voortzetting naar beneden niet als doel zou willen nemen. Vandaag vonden we namelijk steun op het 50% Fibonacci niveau van de daling 449,15 - 473,13 op 461,1 en als we daar onder zouden komen wordt namelijk het 61,8% niveau rond 458,3 het volgende doel.

  • De koersontwikkeling van vanmiddag ging gepaard met heel veel strijd. We zien een drietal candles met een long upper shadow waaruit blijkt dat de beurs uren lang tevergeefs probeerde verder naar boven te komen. De laatste candle is een kleine doji waaruit blijkt dat zowel kopers als verkopers de strijd toen al opgegeven hadden. Wat hieruit in ieder geval naar voren komt is dat de kopers de gehele middag tegen de duidelijk aanwezige verkoopdruk in actief waren en dus hun 'gewone' vasthoudendheid van de laatste maanden weer demonstreerden. Het was nog niet voldoende om weer wat vertrouwen in de markt terug te brengen, maar we moeten de kopers nog steeds niet als uitgeschakeld beschouwen.

  • Willen deze kopers nog wat voor elkaar brengen dan zullen zij de index toch echt boven het 23,6% Fibonacci niveau van de daling 472,93 - 461,19 moeten brengen waarover u in de kwartiergrafiek de lijnen getrokken ziet. Amsterdam heeft de hele middag gepoogd boven dit niveau te komen en te blijven, maar met name in dat laatste zat het probleem. Daar een correctie over het algemeen minimaal tot het 38,2% niveau loopt kunnen we spreken over een magere correctie. Hiermee is stilzwijgend natuurlijk ook aangegeven dat het de markt aan vertrouwen ontbreekt. Enfin, we weten dat een goed slot van Wallstreet wonderen kan doen, wie weet brengt dat het geloof in een stijging weer wat terug.

  • De vasthoudendheid van de kopers waar ik bij de uurgrafiek over sprak blijkt uit de twee hammers van vanmiddag die onder de laatste groep candles uitstaken en waarmee de index onder 463 kwam, die tonen dalingen waar direct door kopers op werd gehandeld.

  • Morgen is de opening in relatie tot het 23,6% niveau op 464 van belang. Blijven we onder die waarde dan ga ik van een voortzetting naar beneden uit, komen we echter boven 464 dan worden het 50% niveau en het 61,8% niveau op respectievelijk 465,7 en 467,1 mogelijke doelen. De laatste waarde valt vrijwel samen met de dalende lijn v langs de toppen, dat wil ik daarom in het geval van een stijging als mogelijke koersdoel houden.

Resumerend:

We zagen vandaag een kleine daling, we vonden namelijk al snel steun op de combinatie van het 50daags gemiddelde in de daggrafiek en het 50% Fibonacci niveau in de uurgrafiek. De index verzuimde echter op een overtuigende manier op te veren, we raakten namelijk niet voorbij het 23,6% Fibonacci niveau van de laatste dalende beweging in de kwartiergrafiek. Hieruit blijkt dat het geloof in een stijging ontbrak, eigenlijk ook niet verwonderlijk na de forse daling van gisteren. Dit maakt in combinatie met de vorming van een vlag in de uurgrafiek de kans op een daling absoluut het grootst. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er echter ook nog kans op een stijging is, de onderkant van de Bollinger Bands zou nog steun kunnen geven en verder waren er vanmiddag nogal vasthoudende kopers actief. Het lijkt me het beste om morgen naar de opening in relatie met het 23,6% niveau rond 464 te kijken. Komen we boven 464 dan zien we een verder herstel dat ons behoudens mogelijke weerstand rond 465,7 naar lijn v rond 467 kan brengen. Weten we niet boven 464 te geraken dan ga ik van een voortzetting naar beneden uit, bij een daling onder 461,1 wordt het 61,8% niveau van de beweging 449,15 - 473,13 dat rond 458,3 ligt mijn korte termijn koersdoel.

En dan nog dit...

Zoals u wellicht weet komt op de New York Stock Exchange (NYSE) een groot deel van de handel tot stand middels computerprogramma's waar geen mensenhand meer aan te pas komt, ik heb daar in het verleden al wel eens over geschreven. Er zijn weken geweest dat meer dan 70% van de handel bestond uit door computers gegenereerde orderstromen, in feite woedt er dus dagelijks een strijd tussen software programma's die elkaar voortdurend de loef af proberen te steken. Dit verschijnsel heet program trading, door de NYSE omschreven als een breed gebied van portfolio strategieën waarin het gaat om het kopen of verkopen van een mandje van tenminste vijftien aandelen met een totale waarde van $1 mln dollar of meer. Het gaat dus om enorme bedragen. De totale hoeveelheid program trading is onder te verdelen in program buying en program selling. Hieronder vindt u een grafiek van de hoeveelheid program buying daterend van 31 maart jongstleden.

Uit deze grafiek blijkt dat er weken zijn geweest waarin meer dan 35% van het totale volume aan verkooporders bestond uit door computers rechtstreeks ingelegde megaorders, maar er blijkt tevens uit dat het verschijnsel het laatste jaar niet zo meer groeit. Dat is echter niet de reden dat ik u deze grafiek laat zien. Er staan in deze grafiek twee stippellijnen, een rode en een groene. De groene stippellijn is het 50daags gemiddelde van het percentage program buying, de rode stippellijn hetzelfde gemiddelde van de procentuele hoeveelheid program selling. Het bijzondere is dat deze lijnen steeds dichter naar elkaar toe lopen, hetgeen zijn oorzaak vindt in het feit dat er de laatste maanden regelmatig weken waren waarin de hoeveelheid program selling het program buying overtrof. Dit zegt iets over het gedrag en de verwachtingen van de grootste partijen op de Amerikaanse beurs, er is sprake van een zeer geleidelijke overgang van koop naar verkoop. Het is nog niet zover dat de lijnen elkaar kruisen, maar als het zo doorgaat is dat moment niet ver weg meer en kantelt het sentiment. Zodra dat gebeurt hoort u dat van mij, want dat zou een belangrijke ontwikkeling zijn. -Ad Nooten-

Naar boven