ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De rode candle van vandaag heeft de zaken in een ander perspectief geplaatst. De voortzetting van de stijging is niet vanzelfsprekend meer. Vorige week maakten we immers rond 473 een dubbele top, een top die zowel van tijdelijke als van blijvende aard kan zijn. In het eerste geval gaat het om een tijdelijke consolidatie, in het tweede geval om de start van een correctie. Het onderscheid tussen beiden wordt gemaakt op de bodem die tussen de beide toppen in ligt. Zolang de index boven die bodem op 466,4 is kan het om een consolidatie gaan en moeten we uitgaan van de voortzetting van de stijgende trend. Komt de index onder 466,4 dan ontstaat een toppatroon in de vorm van de hoofdletter M en kan een daling volgen. De candle van vandaag heeft ons duidelijk in de richting van 466,4 gebracht waar we in de grafiek een stippellijn zien en hieruit volgt dat we een paar spannende dagen tegemoet gaan waarin beslist wordt over de stijgende trend.

  • Behalve de stippellijn op 466,4 kan de stijgende trendlijn c natuurlijk ook nog steun bieden, deze lijn bevindt zich morgen rond 465,7. Dat is natuurlijk ook een waarde waar we onze aandacht bij moeten houden.

  • Blijft de index de komende dagen boven 466,4 of stijgen we morgen direct al weer dan houden we de kans op een doorbraak van de dubbele top, gaan we naar lijn c en blijven daarboven dan geldt hetzelfde. Komen we onder lijn c dan starten we een correctie.

  • De Bollinger Bands tonen ons nog steeds een stijgende trend, hetgeen ook in het geval dat er een daling zou volgen niet vreemd is. Het gaat bij deze indicator om een naijlende indicator die achteraf op de koersbewegingen reageert en die ik met name gebruik om de richting van de trend vast te stellen, waarbij hij de gewone daggrafiek moet bevestigen. Wat hij ook doet is steun en weerstand aangeven, die liggen respectievelijk rond 466 van de stippellijn en rond 477 van de bovenlijn. De waarde 466 ligt in de buurt van lijn c en bevestigt dus de steun die de index van deze trendlijn zou kunnen ondervinden.

  • De index heeft in ieder geval de stijgende trend die we gisteren nog zagen vandaag door een daling onder lijn r afgesloten en heeft door de daling onder 468,6 ook het proces van hogere bodems in deze grafiek gestopt. Een voortzetting naar boven is niet langer vanzelfsprekend, maar overigens natuurlijk nog geenszins uitgesloten.

  • In deze grafiek ziet u de bodem op 466,4 met daarboven nog de stippellijn op 467,6 door voorgaande toppen die nog steun zou kunnen geven. De waarde 466,4 is zoals we in de daggrafiek zagen het belangrijkst. Verder heb ik op 465,7 een klein rood lijntje getekend op het niveau waarop lijn c zich morgen bevindt, dan kunnen we de bewegingen ten opzichte van die lijn morgen gemakkelijker volgen.

  • De daling verliep vandaag overigens niet zonder slag of stoot. Twee maal zagen we weer de gebruikelijke reflex van de laatste maanden waarbij kopers een verkoopsignaal door een snelle actie teniet doen, namelijk bij de punten 1 en 2. Uiteindelijk leverde het de kopers niets op, want zij wisten er een daling niet mee te voorkomen. Dat is misschien ook de beste methode om de betrokken partijen die ongetwijfeld groot moeten zijn om dit tot stand te kunnen brengen dit spelletje af te leren. Ik ben in ieder geval blij dat deze twee opzetjes vandaag mislukt zijn, want deze bewegingen maken het voor een handelaar/technisch analist onmogelijk om te reageren op dalingen onder steunlijnen. De aanwezigheid van dergelijke partijen in de markt maakt de normale handel kapot en er kan daarom beter vandaag dan morgen een eind aan komen. Wellicht is het ijdele hoop en gebeurt het morgen weer, laten we daarom toch maar in het achterhoofd rekening houden met dergelijke herstelbewegingen.

Resumerend:

De Amsterdamse beurs staat voor een belangrijke beslissing. Er is vorige week een dubbele top gevormd en het vervolg dat daaraan gegeven wordt hangt af van de koersontwikkeling ten opzichte van achtereenvolgens 466,4 en lijn c op 465,7. Blijft de index boven 466,4 dan kan de top rond 473 alsnog tijdelijk blijken, een doorbraak naar boven blijft dan mogelijk. Zouden we onder 466,4 komen dan maken we een M-vormige top en hangt alles van lijn c af, komen we onder lijn c dan starten we een correctie. De stijgende trend is intact zolang we boven lijn c zijn en hierdoor is de kans op een voorzetting naar boven natuurlijk groter dan die van de start van een correctie. Het is immers gevaarlijk om bij voorbaat van het afbreken van de stijgende trend uit te gaan, een trend blijft de trend tot het tegendeel bewezen is.

En dan nog dit...

De daggrafiek van de euro ten opzichte van de dollar is vandaag de moeite van het bespreken waard. De euro is zoals we in deze grafiek van 19u vanavond zien vandaag boven het 76,4% Fibonacci niveau van de daling van 24 januari tot 27 februari gekomen, een niveau dat eerder nog als weerstand diende. Een voortzetting naar $1,2320 ligt hiermee voor de hand en op een stijging naar lijn c' bestaat een grote kans. De beweging is slecht voor onze economie daar we het voor een belangrijk deel van export moeten hebben en we nogal wat bedrijven hebben die een flink deel van hun winst in dollars ontvangen en daar bij een stijging van de euro minder euro's voor ontvangen. Als de opwaartse beweging zich dus voortzet zal de aandelenmarkt daar naar ik veronderstel wel negatief op reageren.  -Ad Nooten-

Naar boven